dinsdag 14 november 2017

Koolmees ei

De koolmees heeft een zeer gevarieerde zang. Het vrouwtje begint met broeden als 8-eieren zijn gelegd. De eieren zijn wit met rode vlekken.


Vanwege de korte levensduur van de koolmees worden er per broedsel veel eieren gelegd. Hoewel in sommige jaren met meerdere broedsels begonnen wordt . Ik had gewoon een koolmees in de nestkast, daarna van deze mezen nog een 2e nest.

Vrouw koolmees reageert daarop met een zacht getsjilp. Onze koolmees heeft al twee eieren geleg maar het viel me op dat ze maar op eentje ging broeden en deze stopte ze altijd on. Sinds vanochtend zijn de eitjes aan het uitkomen. Het is lastig te zien, maar we denken dat er nu 5. Ook bij deze mezen broedt mevrouw.


Het mannetjes zorgt ervoor dat ze niet op haar eieren zittend verhongert. Op de webcam kon je het eerst nog niet goed zien, maar de koolmezen in de nestkast van Beleef de Lente hebben toch echt hun eerste ei. Vroeger liep het seizoen voor de onderzoekers van de koolmees veel.

Dus het zou ruim een week duren voordat ze daadwerkelijk start met . Precies dagen nadat het eerste jong uit het ei kwam zijn ze vandaag allemaal succesvol uitgevlogen. Zelfs ons kleine zorgenkindje ging uit eindelijk naar . In de Noord-Ginkel, een voedselarm bos bij Ede op de Veluwe, lijden koolmezen sterk onder kalkgebrek. Eieren hebben een zwakke schaal, . Code Nvleugels worden zichtbaar.


Het aantal eieren verschilt ook per vogelsoort. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was er de nodige ophef over. Het gaat goed met de jonge koolmeesjes. Het laatste ei is toch nog uitgekomen.


Koolmees , RAS periode: maart - augustus. Pimpelmees gevonden, op een naar alle waarschijnlijkheid zelf gemaakt nest. Soms laten koolmezen hun eieren en jongen in de steek om een nieuw en groter gezinnetje te stichten. Het nazomerbroedsel moet het soms ook ineens zonder . We zijn nog op zoek naar een ei van Columbus. Als je dat onthoudt, kun je de koolmees makkelijk onderscheiden van de.


Jongen die pas uit het ei zijn, krijgen alleen de allerkleinste rupsen en insecten. Koolmezen en pimpelmezen leggen ongeveer een ei minder in vergelijking met het langjarige gemiddelde.

Dat blijkt uit controle van 17. Een koolmees broed pas wanneer er – eieren gelegd zijn. Hieruit blijkt dat koolmezen hun eieren tien dagen eerder leggen dan jaar geleden. Daarnaast leggen ze ook een ei minder.


Nestbouw, het eerste ei , legselgrootte, aantal uitgekomen en. Echtpaar koolmees wordt vader en moeder, wanneer de eerste jonge koolmees uit het ei piept om …uur! En wonderbaarlijk: de overige eieren.


Hoe is hun gedrag aan het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts