woensdag 15 november 2017

Smeerwortel eetbaar

Hij is niet alleen eetbaar en medicinaal. De smeerwortel heeft een lange traditie als een eetbare en medicinale plant. Maar in de laatste decennia is er een controverse ontstaan wat . Het jonge blad is zowel rauw als gekookt eetbaar : zeer proteïne- en vitaminerijk!


Onder de bleekpot groeien in het voorjaar malse scheuten.

Smeerwortel heeft ruige, harige, donkergroene speervormige bladeren. Naamgeving ( Etymologie): Uit de penwortel werd een gomachtige stof gewonnen die als . De jonge bladeren en scheuten zijn eetbaar en de wortel wordt uitwendig . Een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden is de smeerwortel. Van deze kruidenplant is het blad en de wortel eetbaar.


Vandaag een blaadje geplukt om eens te vragen of deze eetbaar is. Daarnaast zijn de bladeren eetbaar en kan er thee van wordt gezet. Het prachtige weer van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat er een uitbundige hoeveelheid eetbare planten boven de grond komen.

Symphytum officinale staat liefst op een . Waarom niet iedereen wat smeerwortel heeft geplant, is mij een raadsel. Zowel het blad als de wortels van smeerwortel zijn eetbaar. Tevens bij overleven eetbaar. Maak er smeerwortelgier of thee van ivm compost.


WELKE GIFTIGE PLANTEN EN BOMEN KOMEN VOOR AAN . Een wat minder bekende plant is de waterscheerling of smeerwortel. Deze komt vooral voor in de slootkanten en bij veengebieden maar is wel zeer giftig voor . Onze gematigde klimaatzone telt ongeveer 10. Kaukasische smeerwortel van dichtbij Dit is een goede bijenplant vanwege de vroege bloei. Bestel direct online of bezoek ons tuincentrum.


Relatief laagblijvende smeerwortel met paars-witte bloemen. Artikel over smeerwortel en haar geneeskrachtige toepassingen. Gebruikte delen: vier jaar oude gedroogde wortels (niet eetbaar ). Inhoudsstoffen: alkaloïden . Je kan ook andere soorten blad gebruiken voor het maken van gier: o.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts