maandag 11 juni 2018

Zuurgraad grond

De zuurgraad wordt beïnvloed door het kalkgehalte van de grond. Veel problemen met gazon of borders? Dat kan een teken zijn van een te lage pH-waarde.


Je kunt de zuurgraad grond dan aanpassen met . Voor wie dit interesseert, vertellen we dat de zuurgraad een maat is voor de.

Een grond met een pH lager dan is zuur, een grond met een pH hoger dan 5 . De samenstelling en de activiteit van het bodemleven wordt beïnvloed door de pH van de bodem. Bij een bodem met pH lager dan 5 . De bodemvruchtbaarheid wordt grotendeels bepaald door de zuurtegraad of pH van de bodem. In de chemie is pH een maateenheid waarmee je aangeeft hoe zuur of basisch een substantie is.


Om de juiste pH van je grond te bepalen, moet je eerst vaststellen wat je moet veranderen. De pH verlagen van je grond. Is de grond zo zuur als een citroen?

Dan moet je er misschien wel wat aan doen. De vruchtbaarheid van je bodem wordt door een aantal factoren bepaald. Niet alleen voor bouwers is het belangrijk, dat er goede informatie beschikbaar is over bijvoorbeeld draagkracht, grondwater en zuurgraad.


DE ZUURTEGRAAD OF PH HEEFT INVLOED OP. Meet de zuurgraad van je tuin voor een goede basis. Sommige planten groeien uitsluitend in een zure bodem, andere in een kalkrijke bodem. De ph-waarde is zowel belangrijk in de sier- en groentetuin als voor vijverliefhebbers. De opname van vele voedingstoffen is afhankelijk van de . Met pH-waarde meet men de zuurgraad van zowel de bodem als van water.


Grond kan zowel zuur, pH-neutraal of kalkrijk zijn. Kalk houdt de grond ook luchtig waardoor het bodemleven zuurstof krijgt om te ademen. Planten en dieren hebben invloed op de zuurgraad.


Iedere plant heeft dus een favoriete zuurgraad (pH) om op te groeien. Gelukkig kun je de zuurgraad van de grond beïnvloeden om zo elke plant een ideale . Grondsoorten die gekenmerkt worden door een hoog organische stofgehalte en een lage zuurgraad of Ph. Een belangrijke eigenschap van de bodem is de zuurgraad (pH).

Kent u de pH-waarde van uw grond ? Met een pH-meter kan je onmiddellijk de zuurtegraad van jouw grond opmeten, en op maat bepalen of de grond al dan niet gekalkt of bemest moet worden. Elke plant heeft zijn eigen ideale pH waarde. Een ander woord voor pH is zuurgraad.


Hoe lager het getal hoe zuurder de grond is. Is er een overmaat aan OH- ionen, dan heet de grond alkalisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts